آیا میدانید علت ترک خوردن سیمان سفید و پودر سنگ چیست؟ به نظر شما برای جلوگیری از ترک خوردن سیمان سفید چه باید کرد؟ ترکیب سیمان سفید و پودر سنگ یکی از پرکاربردترین ملاتهای مصرفی بوده که گاهی اوقات به علل مختلفی دچار ترک خوردگی میشود؛ لذا در این راهنما قصد داریم به بررسی این دلایل پرداخته و چارهای برای جلوگیری از آن ارائه دهیم.
بارزترین علت ترک خوردن سیمان سفید و پودر سنگ
نگاهی بر سیمان سفید و کاربرد آن
پیش از این که به بررسی علت ترک خوردن سیمان سفید و پودر سنگ بپردازیم، در ابتدا بهتر است که نگاهی بر چیستی سیمان سفید و کاربرد آن داشته باشیم. سیمان سفید نمونهای از پرکاربردترین سیمانهای موجود در بازار بوده که فاقد عناصر رنگی نظیر اکسید آهن، مس، کرم، مگنز و غیره است. در ترکیب این ملات از آهک خالص و خاک کائولن بهرهگیری میشود. این محصول در نماسازی، کاشیکاری، تولید وسایل دکوری و کارهای هنری به وفور مورد استفاده قرار میگیرد.
علت ترک خوردن سیمان سفید و پودر سنگ
انواع مختلف سیمان در اثر ترکیب با آب و قرارگیری در معرض هوا به صورت کامل منسجم شده و در نهایت ساختاری غیر قابل نفوذ نسبت به حرارت، نم، رطوبت و آب پیدا خواهند کرد. امروزه انواع مختلفی از سیمان به همراه ویژگیهای مقاومتی در برابر مواد و عوامل شیمیایی، فیزیکی و همچنین با عملکردهای متفاوت به بازار عرضه شده و در معرض خرید و استفاده قرار میگیرند. یکی از رایجترین معضلاتی که اکثر سازهها و به ویژه سازههای بتنی و سیمانی داشته، ترک خوردگی سیمان است. در ادامه قصد داریم به بررسی دلایل بروز این مشکل و روشهای جلوگیری از آنها بپردازیم.
بهرهگیری از مصالح با کیفیت پایین؛ علت ترک خوردن سیمان سفید و پودر سنگ
یکی از اصلیترین دلایلی که میتواند منجر به بروز این مشکل شود، استفاده از مصالح بیکیفیت است. چنانچه از سیمان سفید با درجه کیفی بالا استفاده شود، تا حد زیادی احتمال ترک خوردن سیمان کاهش پیدا خواهد کرد. توصیه میشود اقدام به خرید مصالح ساختمانی باکیفیت به شکل پاکتی کنید تا احتمال بروز این مشکل در سیمان سفید کاهش پیدا کند.
برای خرید چنین محصولاتی بایستی که به یک فروشگاه معتبر مراجعه کنید؛ اما مشکلی که در این رابطه وجود داشته این است که گاهاً به علت فعالیتِ فروشگاههای بیشمار در این حوزه، پیدا کردن فروشگاهی که مطمئن باشد و محصولاتی با کیفیت عالی ارائه دهد به کاری دشوار تبدیل میشود. بهتر است که قبل از خرید به سابقه فعالیت فروشگاه مورد نظر دقت کرده و به رضایت مشتریانی که تاکنون داشته رجوع کنید. با مطالعه نظرات کاربران و مشتریان میتوانید تصمیم به خرید یا عدم خرید بگیرید.
عدم رعایت نسبتهای استاندارد در زمان ساخت ملات
از دیگر مواردی که میتواند علت ترک خوردن سیمان سفید و پودر سنگ باشد، عدم رعایت نسبت مواد در زمان ساخت ملات است. چنانچه در نسبت آب به سیمان و سایر مصالح دقت نداشته باشید، احتمال ترک خوردن ملات افزایش پیدا خواهد کرد. در نظر داشته باشید که برای ساخت یک ملاتِ استاندارد، بایستی نسبت سیمان سفید به پودر سنگ یک به یک باشد؛ به این معنا که همانقدر که از سیمان سفید استفاده شده، برابرِ آن از پودر سنگ بهره ببرید. مقدار آب مصرفی نیز بایستی به میزان نیازِ به سفتی یا شل بودن دوغاب سیمان باشد. به طور معمول میزان آب مصرفی در این ترکیب بر روی پاکت سیمان سفید درج میشود.
نوسانات دمای محیط
از دیگر مواردی که علت ترک خوردن سیمان سفید و پودر سنگ شمرده میشود، نوسانات دمایی در محیط است. سرد و گرم شدن هوا و عدم کنترل به موقعِ این تغییرات دمایی میتواند منجر به ترک خوردن سیمان شود. به طور معمول برای جلوگیری از بروز این مشکل امور ساختمانی را در ماههایی که دمای هوا بیش از اندازه سرد یا بیش از اندازه گرم بوده انجام نمیدهند. بهترین زمان برای اجرای چنین اموری با توجه به موقعیت جغرافیایی شهر مورد نظر در بازه زمانی شهریور تا آبان و اسفند تا اردیبهشت است.
عدم اجرای کار توسط فرد متخصص
از دیگر عواملی که به عنوان علت ترک خوردن سیمان سفید و پودر سنگ شناخته میشود، عدم اجرای نما توسط یک فرد ماهر است. چنانچه از یک مجری غیرمتخصص برای انجام این کار کمک گرفته شود، احتمال خسارت افزایش پیدا خواهد کرد. توصیه میشود پیش از سپردن کار به تیم اجرایی نمای سیمان سفید، سوابق کاری بنا یا پیمانکار را مورد بررسی قرار داده یا به طرحهایی که قبلاً توسط وی اجرا شده به صورت حضوری سر بزنید.
بسیاری از نواقصی که ممکن است در طرح وجود داشته باشد در تصویر مشخص نیست و حتی امکان دارد که از برنامههای روتوش نظیر فتوشاپ به منظور پوشاندن نواقص استفاده شده باشد؛ از این جهت بهترین کار این است که به صورت حضوری از طرحهایی که قبلاً اجرا شده دیدن کرده و بعد تصمیم بگیرید.
عدم رطوبتدهی به سیمان سفید پس از اجرای نما
از دیگر مواردی که به عنوان علت ترک خوردن سیمان سفید و پودر سنگ شناخته میشود، عدم رطوبتدهی به سیمان سفید پس از اجرای نما است. سیمان معمولاً پس از گذشت یک ماه خشک میشود؛ میتوان به منظور جلوگیری از ترک خوردن سیمان سفید از نمای اجرا شده به صورت مناسب رسیدگی کرد و به آن آب اسپری نمود. قابل ذکر بوده که این روش یکی از موثرترین و در عین حال سادهترین روشها برای جلوگیری از ترک خوردن سیمان سفید است.
پیشنهاد میشود که این کار را دو بار در طول روز (یک بار صبح زود و بار دوم در عصر پس از غروب خورشید) انجام دهید. توجه داشته باشید که رطوبتدهی بایستی با فشار بسیار ملایم آب انجام شود. علاوه بر این، باید دقت کنید که نما به طور کامل خیس نشود؛ در غیر این صورت شاهد ترک خوردن سیمان خواهید بود. در نظر داشته باشید که مولکولهای آب قدرت انبساط و انقباض بسیار زیادی دارند که در طول شب این اختلاف دما بین سطح زیرین و سطحی که سیمان در آن استفاده شده افزایش پیدا کرده و به همین علت سطح ترک خواهد خورد.
اجرای نما روی سطح غیراستاندارد
از دیگر مواردی که به عنوان علت ترک خوردن سیمان سفید و پودر سنگ در نظر گرفته میشود، نماکاری بر روی سطح نامناسب است. به طور معمول یک نماکار حرفهای برای سطح زیر نما از رابیتس استفاده میکند؛ انجام این کار موجب میشود سیمان سفید به سطح زیرین خود چسبیده و از آن جدا نشود. چنانچه از سیمان سفید به صورت مستقیم بر روی پلاستیک یا فلز استفاده کنید، احتمال ترک خوردن سیمان افزایش پیدا خواهد کرد.
با در نظر گرفتن تمامی مواردی که به عنوان علت ترک خوردن سیمان سفید و پودر سنگ شناخته میشوند و پیشگیری از وقوع آنها، در نهایت میتوانید نمایی عالی بدون ترک خوردگی سیمان را شاهد باشید.
سخن پایانی
در این راهنما به طور مفصل به بررسی مواردی که به عنوان علت ترک خوردن سیمان سفید و پودر سنگ شناخته میشوند پرداختیم و دانستیم که عوامل متعددی نظیر استفاده از مصالح بیکیفیت، عدم رعایت نسبتهای مناسب، نوسانات دمای محیط، عدم نماکاری توسط مجری ماهر، عدم رطوبتدهی به سیمان سفید و همچنین اجرای نما روی سطح غیر استاندارد میتواند موجب ترک خوردگی سیمان شود. لطفاً نظرات و پیشنهادات خود را پیرامون دلایل ترک خوردن سیمان سفید و پودر سنگ در قسمت ارسال دیدگاه برای ما بنویسید.